Тест на накладки

Супер тест на накладки за автомобилите с предно предаване ВАЗ. В теста участват 17 комплекта накладки на руски и чуждестранни производители – от именити фирми като АТЕ и Ferodo до руски накладки, които се продават в насипно състояние без кутии. Резултатите можете да видите в таблицата по-долу. Тестовете могат да бъдат обективни и за накладките за ВАЗ Класика, тъй като фрикционният материал на производителите надали се различава за руските автомобили. Цените, които са дадени са ориентировъчни и могат да послужат само за сравнение между две марки накладки, между които се колебаете. Цените са от 2002 година и са конвертирани от рубли в левове по сегашния курс.Супер тест на накладки за автомобилите с предно предаване ВАЗ. В теста участват 17 комплекта накладки на руски и чуждестранни производители – от именити фирми като АТЕ и Ferodo до руски накладки, които се продават в насипно състояние без кутии. Резултатите можете да видите в таблицата по-долу. Тестовете могат да бъдат обективни и за накладките за ВАЗ Класика, тъй като фрикционният материал на производителите надали се различава за руските автомобили. Цените, които са дадени са ориентировъчни и могат да послужат само за сравнение между две марки накладки, между които се колебаете. Цените са от 2002 година и са конвертирани от рубли в левове по сегашния курс.

ATE (Германия) – 22 лв. (нашият избор)
Накладките ATE с обикновен ладов диск показаха просто великолепни резултати. Незагрятите накладки спират отлично (0,58 – един от най-добрите резултати), след загряване до 250оС ефективността спада само с 20% (до 0,47). След многократни спирания коефициента на триене спадна до 0,43, след цикъла с многократните спирания накладките успяха да се възстановят до не лоша степен (0,48). Износването не е голямо – 2,7% за целия цикъл на изпитанията. Резултатите на АТЕ с фирмен спирачен диск (52 лв. комплекта) се оказаха доста по-скромни: 0,49-0,32-0,39-0,37. Износването скочи до 5,7%. Изводите са очевидни – купувайте накладки АТЕ и ги ползвайте с руски спирачни дискове.

QH (Великобритания) – 20 лв.
Ангийските накладки в комплект с руски диск поставиха първият рекорд в този тест – коефициентът на „студено“ триене достигна 0,63! Но издигането бързо бе последвано от падение: след разгряване коефициента слезе до 0,33. За утеха може да послужи не лошата ефективност по време на цикъла с многократни спирания (0,42) и практически пълно възстановяване на свойствата след изстиване. В комплект с фирмен диск (около 47 лв.), накладките се държаха по друг начин. Коефициента на триене беше малко по-малък (0,59), но след нагряване не спадна толкова много (0,39). „Горещия“ цикъл беше издържан добре (0,43). А след изстиване беше поставен още един рекорд – коефициента на триене се покачи до 0,65! При това беше установено, че фирмените дискове износват накладките по-малко – 2,9% срещу 4% за руските.

Lucas (Великобритания) – 17 лв.
С обикновен толиатски диск накладките са доста работоспособни (0,51). Но след разгряване фрикционните свойства съществено се понижиха (0,32), а по време на цикъла с многократно спиране коефициента падна до пределната величина 0,3! След изстиване, ефективността отново се повиши (до 0,45). Двойката Lucas-Lucas се представи аналогично. Коефициента на триене се оказа малко по-висок (0,53), но при загряване също падна до пределната стойност 0,3. При цикъла с многократно спиране представянето е по-добро (0,35). При изстиване коефициента се възстановява до 0,45, както и при руските дискове, но руския диск по-малко износва накладките 1,9%, срещу 2,2%.

Samko (Италия) – 20 лв.
Отначало италианските накладки се доближиха до лидера в теста – коефициента на триене на студените накладки стигна до 0,6. Но след загряване фрикционните свойства катастрофически паднаха до 0,22. Малко по-добро представяне при цикъла с многократно спиране (0,36) – може би защото 45 секундните паузи между спиранията позволяват на накладките да възстановят работните си свойства. При пълно изстиване коефициента на триене се покачва до първоначалната стойност 0,6. Независимо от добрите показатели при студени накладки и на ниските стойности на износване (1,9%), не бихме Ви препоръчали тези накладки.

DAfmi (Украйна) – 7 лв.
Фрикционните свойства на урайнско-австралийските накладки са добри – на едно ниво с повечето руски изделия (0,44). При „горещия“ тест обаче, некладките едвам прескочиха минималната граница от 0,3 (препоръчана от АвтоВАЗ) и спряха стрелките на 0,31. По време на цикъла с продължително спиране коефициента падна с още една стотна до 0,30. След изстиването накладките възвръщат напълно работоспособността си – 0,44. Износването е средно – 2,3%.

Полиэдр (Русия) – 4,50 лв.
В комплект с накладките Полиэдр не е лошо да продават и пожарогасител – при загряване до 250°С фрикционният материал буквално се запали. Накладките бяха свалени от изпитателния стенд и от по-нататъшни тестове – експертите успяха да измерят само коефициента на „студено“ триене (0,41). Ако цената е вашият ориентир при покупка, по-добре изберете други не толкова огнеопасни накладки.

Roulunds (Дания) – 20,50 лв (нашият избор)
Нкладките на датската фирма показаха отлични резултати – 0,55 при студени спирачки и 0,44 при горещи. Даже и по време на горещия цикъл коефициента падна само до 0,41. Похвална стабилност! След изстиване коефициента на триене се възвърна до напълно работоспособна стойност – 0,48. Износването се оказа малко по-голямо – 3,7%

ВАТИ (Русия) – 3 лв.
Изглежда тези накладки са попаднали в търговската мрежа „недопечени“. Само това обяснява факта, че от нагряване коефициента на триене не пада, както при другите тестови образци, а напротив – покачва се – от 0,35 при студени до 0,37 при температура 250°С. Още 50 спирания, които загряват спирачния диск буквално до червено и коефициента стига стойност 0,4. След изстиване работоспособността се покачи още – до 0,47. Очевидно, сериозните термични натоварвания влияят позитивно на фрикционния материал. Но защо не са го „опекли“ още в процеса на производство?

STS (Русия) – 4,80 лв (нашият избор)
Накладките STS показаха добри резултати – 0,48 при студени спирачки, малка загуба на триене при 250°С – 0,41. Още малко загуба и в края на цикъла с многократно спиране – 0,38. След изстиване работоспособността се възстановява почти на 100%. Явно надписа на упаковката, че състава на фрикционната смес е разработена съвместно с немската фирма FMG е правдоподобен. Износването е средно – 3,8%.

Best – 5,80 лв.
Коефициента на триене на студените накладки е приемлив – 0,41. При горещи спирачки коефициента се понижи само с 10% (0,37), добре се представиха и при цикъла с циклично прегряване (0,4 при 50-тото спиране). След изстиване от теста с „планинското“ спиране, накладките даже подобриха работните си свойства – коефициентът нарасна на 0,46. Износването е средно – 3,3%.

AP Lockheed (Великобритания) – 14,60 лв.
Пълен провал: нито с руски, нито с фирмен спирачен диск именитите накладки не успяха да развият даже приемлива ефективност – 0,27 и 0,23 съответно, много под нормите на АвтоВАЗ! Английските накладки работеха още по-лошо при загряти спирачки – 0,23 с руски диск, а в комплект с оригинален диск (45 лв.. комплекта) накладките даже не можаха да се загреят до работна температура – те започнаха да хвърлят искри толкова интензивно, че бяха свалени от стенда заради опастност от запалване. При аналогичен тест с руски диск от искрите се запалиха накладките и те бяха окончателно свалени от стенда …

Bosch (Германия) – 17,70 лв.
Тези накладки спираха добре в студено състояние (0,48), но след загряване ефективността катстрофически падна с 40% – до 0,28. Толкова нисък коефициент не попада дори и в най-либералните норми на АвтоВАЗ. Малко по-добро представяне при многократно спиране (0,36), а след изстиване работоспособността се възстановява напълно. Затова пък, износването не е голямо – 1,7%.

Rona (Унгария) – 7,30 лв.
Първоначалната фективност на унгарските накладки при студени спирачки не е нещо учудващо (0,45), но способността да съхранява тази работоспособност при топлинни претоварвания е просто удивителна – и при единично спиране и при многократно спиране от скорости в диапазона 100-50 км/ч коефициента на триене остава един и същ. Изстиналите накладки даже увеличиха работоспособността си до 0,52. Износването обаче, се оказа над средното ниво – 3,7%

ТИИР (Русия) – 5,20 лв.
Накладките демонстрираха средни фрикционни качества – 0,39 при студени спирачки и 0,33 при горещи. След цикъла с многократно спиране, коефициента на триене се оказа малко под нормата – 0,27, което е неприемливо. Затова няма да Ви препоръчаме накладките на ТИИР, въпреки че, след изстиване напълно възстановяват качествата си (0,38).

ЕЗАТИ (Русия) – 6 лв.
Фрикционните свойства на накладките от град Егоровск при студени спирачки е добър – коефициента на триене при първтото изпитание е 0,45. След загряване до 250 градуса и след планинския цикъл ефективността им спада (съответно 0,35 и 0,33). След това пък напълно възстановяват ефективността си. Износването също се оказа малко – 2,3%.

Trans Master (Украина) – 6 лв.
Фрикционните свойства на украинските накладки се оказаха средни – 0,41 при студени спирачки и понижаване до 0,37-0,38 при нагряване до 250°С и при планински цикъл (многократно спиране). След изстиване коефициента на тези накладки се повишава до 0,45. Това не е лош резултат!
Освен това накладките Trans Master се оказват най-устойчивите на износване – дебелината на фрикционния материал по време на теста се намали само с 1,5%.

Ferodo (Великобритания) – 17лв.
Коефициента на триене при студени спирачки на накладките Ferodo е добър — 0,44. След загяване до 250 градуса ефективността спада рязко – коефициента на триене се понижава до кртичната точка 0,3! При цикъла на многократно спиране резултатите са още по-лоши – 0,29. След изстиване накладките Ferodo въстановяват едва 80% от първоначалната си работоспособност (0,35). За сметка на това издръжливостта на износване се оказа добра – износването е едва 2,2%.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар