Супер тест на съединители за Самара

Супер тест на съединители за автомобилите с предно предаване ВАЗ. В теста участват 11 комплекта съединители на руски и чуждестранни производители – от именити фирми като Valeo и Sachs до руски съединители, на които фрикционния материал е залепен наопаки. Резултатите можете да видите в таблицата по-долу. Тестовете могат да бъдат обективни и за съединителите за ВАЗ Класика, тъй като фрикционният материал на производителите надали се различава за руските автомобили. Цените, които са дадени са ориентировъчни и могат да послужат само за сравнение между две марки накладки, между които се колебаете. Цените са от 2002 година и са конвертирани от рубли в левове по сегашния курс.

ВИС
Цена на съединителя – 13,25 лв
Производител – ВазИнтерСервиз, Толиати, Русия
По графата цена/качество това е най-добрия диск в целия тест. Най-висок коефициент на триене, голям запас на въртящ момент (средно около 230 Нм), висока стабилност на характеристиките през цялата продължителност на теста (5000 включвания) и много малко износване на фрикционния материал (0,12 мм). Явно, тайната на успеха е в това, че именно ВазИнтерСервиз произвежда и доставя съединителите и притискателите на конвейра на АвтоВАЗ.

 

Съединител 2КамАЗ
Цена на съединителя – 10 лв.
Производител – не е указан
Предаваният въртящ момент е голям, в хода на продължителния тест даже се увеличи. Обяснението е не само в увеличаването на коефициена на триене на „изпечения“ диск, но и в голямото износване (0,53 мм). Работата е там, че при голямото износване диска изтънява и усилието на диафрагмената пружина се доближава до пиковата си стойност.

 

Москва
Цена на съединителя – 7,70 лв.
Производител – не е указан
Фрикционните накладки на този диск са закрепени … наобратно – радиалните нарези, които служат за самопочистване и охлаждане на работната повърхност са насочени навътре, а не навън! Коефициента на триене е нисък (0,24), обаче предаваемият въртящ момент е голям (196 Нм). В хода на продължителния тест характеристиките постепенно се понижаваха – намаля върящият момент, а ъгъла на буксуване нарастна двойно. Износването също е голямо (0,34 мм).

 

Съединител 5Начало
Цена на съединителя — 10,90 лв.
Производител — Начало, Набережные Челны, Русия
Запасът на предавания въртящ момент е доста добър, при това по време на продължителния тест стойността нарастна от 214 Нм до 241 Нм, а в самия край на теста започна да спада с малко. Това е свързано с най-голямото износване в рамките на този тест (0,55 мм) и в резултат на това се променят и силите на притискане на фрикционните накладки между маховика и притискателя.

 


Тольятти
Цена на съединителя — 11,10 лв.
Производител – не е указан
Диска от Толиати има добър запас на предаван въртящ момент (средно около 190 Нм) и се отличи с похвална стабилност в хода на продължителния тест. Износването на накладките обаче е голямо (0,51 мм). Свързаното с това намаляване на дебелината на диска доведе до увеличаване на притискането и следователно намаляване ъгъла на буксуване на съединителя.

 


Съединител 7
Luk
Цена на съединителя — 43,70 лв.
Цена на съединителя + притискател — 87,40 лв.
Производител — Luk, Германия
При първите тестове на диска Luk с руски притискател показа голямо буксуване и малък предаван въртящ момент (132 Нм), но при първите 1000 включвания се покачи до 181 Нм и остана стабилен до края. С фирмен притискател резултатите бяха по-добри – средно 210 Нм. Износването е малко – около 0,2 мм.

 

Съединител 6Borg&Beck
Цена на съединителя + притискател — 81 лв.
Производител — Borg&Beck
Комплектът на Borg&Beck се отличи със стабилността на характеристиките си в хода на целия тест. Запаса на въртящ момент е добър (средно около 205 Нм), буксуването е приемливо. Износването не е голямо – едва 0,2 мм.

 

Съединител 10Mapa
Цена на съединителя — 25,70 лв.
Цена на съединителя + притискател — 54 лв.
Производител – не е указан
Резултатите са добри – висок запас на въртящ момент съчетан с ниски темпове на износване и добра стабилност на характеристиките. При работа с фирмен притискател работи още по-добре – по-голям запас на въртящ момент (193 срещу 157 с руски притискател) и износването е малко по-малко (0,1 мм срещу 0,12 мм).

 

Съединител 11QH
Цена на съединителя + притискател — 94,80 лв.
Производител — Quinton Hazell Automotive, Великобритания
Британският съединител показа едни от най-ниските резултати в рамките на този тест – „студен“ коефициент на триене (едва 0,19) и малко притисквателно усилие. Освен това характеристиките на комплекта QH бяха много нестабилни в хода на продължителния тест. Предаваният въртящ момент не е голям – средно около 150 Нм. Между другото комплекта QH е един от най-скъпите.

 

Съединител 12Sachs
Цена на съединителя — 36,80 лв.
Цена на съединителя + притискател — 96,40 лв.
Производител — Sachs, Германия
Съединителят Sachs с фирмения притискател показа най-лошите резултати по време на теста – и без това ниския първоначален коефициент на триене (0,24) падна до 0,2 в края на теста. В следствие на това, диска Sachs не осигури необходимия запас по предаван въртящ момент (130 Нм вместо 145 Нм). С руски прискател обаче, съединителя работеше по-добре, предавайки 180 Нм въртящ момент. Интересното в случая е, че притискането на съединителя е по-голямо с руския притискател, отколкото с фирмения.

 

Съединител 15Valeo
Цена на съединителя — 25,40 лв.
Цена на съединителя + притискател — 79,50 лв.
Производител – не е указан
Комплекта съединител Valeo е рекордьор по отношение на коефициент на триене при горещ съединител (0,34) и по запас на въртящ момент, който след 1000 включвания достигна 289Нм! Дори в края на теста за издръжливост предавания момент се понижи едва до 243 Нм. Тези показатели са предостатъчни и за най-мощните форсирани двигатели. Със стандартния ладов притискател Valeo се оказа по-скромен, но въпреки това много добър съединител (средни стойности на въртящия момент около 190 Нм). Освен това, износването на фрикционния диск се оказа изключително малко – едва 0,08 мм срещу 0,2 мм в комбинация с фирмения притискател.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар