Слагане на табло от 2107 на 2104/2105

Механичната смяна става доста лесно, но има някои особености.
Като ще се сменя трябва да се намерят и въздуховоди за обдухване на предното стъкло – не съвпадат от 2105 и 2107.
Трябва да се вземе и барчето около скоростния лост, най-вече че там са отворите за ключовете за фаровете, чистачките и отоплението на задното стъкло (на 2104 има и чистачка на задното стъкло, та и нейния ключ трябва да е там).
Трябва да се вземат и лостчетата за жилата на парното. На 2107 над лостчетата за парното има два допълнителни въздуховода които водят до отвор в ламарината на купето. Тъй като на 2104 такива отвори няма и тези въздуховоди не могат да се използват на тяхно място може да се монтира авторадиото.
По електрическата част е по-сложно.
Тъй като ключовете са на ново място се налага малко (или много) преправяне.
Как постъпих аз.
Като монтирах новото торпедо, без арматурното табло, хванах снопа кабели който идва от бушоните и му свалих обвиващата лента, така че да мога свободно да проследявам кабелите.
Запасих се с малко плоскоклемни кабелни обувки (мъжки и женски, от тези модификации със законтрящо езиче).
После маркирах кой кабел каква функция изпълнява в старото табло – напр. мигачи, бензин, фарове за мъгла и т.н., и с помоща на тънка отвертка освободих буксите от кабелите. Започнах да проследявам кабелите и установих че минават през две-три междинни букси. Освободих ги и от там, като всеки освободен кабел го съединявах после наново (мъжка в женска кабелна обувка) и с малко изолирбанд ги закрепих да не се разделят.
На новото табло (2107) отзад има само 3 клемни секции – двете са за 6 клеми, третата е за 8.
Тук вече трябва да имаш схемата на ел.таблото на 2107 (информация може да се изтегли от ето тук).
Започнах да нареждам кабелите по новите клеми, като се стремих да има колкото се може по-малко междинни връзки ( т.е. като проследя кабела и достигна до съединение мъжко-женско махам излишния кабел). Тук забелязах че изведнъж се появяват някякви излишни кабели които се чудих как да сложа.
Някои от тях се оказаха че са плюс 12V след контактния ключ – заради старите отделни уреди до всеки един от тях е водел отделен проводник, сега ми трябва само един. Същата е ситуацията с масата на уредите и лампите, също така и с осветлението на приборите – излишните проводници или ги изрях или пък стигам пак до мъжко-женска връзка – и направо си включих единичната кабелна обувка. ( Да се има в предвид че в оригиналната схема на 2104 лампата за зареждане на акумулатора може да не е свързана никъде.)
Единствения изцяло нов проводник който ми се наложи да пусна е този за оборотомера. На него от единия край му сложих женска кабелна обувка, монтирах я в клемната секция, а другия край го изтеглих до бобината и я свързах за болтчето което води до чукчето.
После почнах кабелите за ключовете.
Ключа за вентилатора на парното – там няма промяна.
Отделих кабелите за фаровете и почнах един по един да ги изтеглям до дясната страна на торпедото (почти до кранчето за парното), после почнах да ги изтеглям и нареждам към новото им място долу до скоростния лост. Някои от тях могат да се изтеглят така, други – не. Тези които могат – минават вдясно от скоростния лост, тези които не могат – вляво (до оригиналното им местоположение). Може да се наложи някои да бъдат удължени – направих го с помоща на плоскоклемни обувки – от едната страна мъжка, от другата страна женска (може да се използват част от кабелите които преди това са останали от арматурното табло).
Последно пренасох кабелите на запалката и копчето за регулиране силата на светене на лампите в арматурното табло.
След като пренесох всички кабели (и си ги пробвах съответно) сноповете ги бандажирах с изолирбанд и ги укрепих с помоща на „свински опашки“ към купето така че да не се претриват от вибрациите.
Ами това е.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар