Регулировка на карбуратор тип Вебер

Механичния карбуратор има 2 винта за настройка (има 3-ти за допълнителния въздух на празен ход, който по принцип е пломбиран и не си струва да се пипа). Единия регулира отварянето на дроселовата клапа в режим на празен ход (отпуснат педал на газта) и се нарича винт за количеството на сместа – този който е обикновен болт с пружинка от задната част на кабуратора над лоста за газта. Другия винт е за качеството на сместа и се намира в долната част на карбуратора отдясно. Най-общо с първия регулираш колко смес да влиза на ПХ, а с втория съотношението въздух/бензин в тази смес. Настройката става в тази последователност:
На заграят двигател ( за предпочитане след известен пробег 5-10км):

  1. От количеството се намаляват оборотите до достигане на минимални устойчиви (без да гасне и прекъсва)
  2. От качеството се намира положението в което оборотите са максимални (може да се наложи и отвиване или завиване на винта)
  3. Оборотите пак се свалят до минимални от количеството

Последователноста 1-2-3 се повтаря до момента, в който от винта за качеството оборотите вече не могат да се вдигат (т.е. намерили сте максимума). Тогава винта за качество се завива с 1/4 оборот и от винта за количеството оборите се настройват на 800-900.

Най-честите проблеми в карбуратора са:

  1. Ако винта за качеството няма максимум, т.е. обротите се вдигат постянно до пълното отвиване на винта – тогава има запушване в системата за празен ход и/или засмукване на допълнителен въздух от лошо уплътнение на кабуратора (най-често изкривени фланци от пренатягане м/у долната плочка и корпуса на карбуратора или долната плочка и фланеца на колектора)
  2. При рязко подаване на газ има замисляне или задавяне/придърпване – има проблем със системата на ускорителната помпа – запушване/мембрана/съчма във винта на човката
  3. Ако прелива бензин м/у капака и корпуса на карбуратора и давене – има високо ниво на поплавъка, обратно ако при по- голямо натоварване колата почне да придърпва/прекъсва и като се отпусне леко газта се оправя имаме ниско ниво ( в този случай пали по-трудно колата)(п.п. същия ефект може и да е от нисък дебит на ускорителната помпа.)

Вакуумните карбуратори от серията Озон имат автономна система за ПХ. Там не се регулира отварянето на дроселовата клапа за количеството (напълно затоворена е в режим на ПХ) а си има винт, който дозира това количество през обходни канали. Настройката принципно става по същия начин.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар