Проблем със зареждането на акумулатора при Класиките

Проблемите биват следните: високо напрежение над 14,5В (презареждане) или ниско напрежение под 13,9В (недозареждане) при 3000 об/мин на коляновия вал, присветкване на лампата за акумулатора на таблото.

Как да разбера на колко волта ми зарежда алтернатора? Проверката се извършва с помоща на волтметър, който се свързва към клемите на акумулатора. Препоръчително е проверката да се извършва при загрят до работна температура двигател и зареден акумулатор. На празен ход без никакви включени консуматори трябва да е поне 13,5-13,9В. След това се прави замерване на 3000об на двигателя – 14,5В при включини къси светлини пак трябва да ги поддържа.

Ето и реда, по който бих тръгнал да търся повредата:

1. Проверка на ремъка за задвижване на алтернатора. Проверката става като от страната на алтернатора ремъка се натисне с пръст със сила около 100N или 10кгс. Ремъка не трябва да потъне повече от 10-15 мм, а от към шофьорската страна трябва да потъва 12-17 мм.

2. Проверка на реле-регулатора (за по кратко ще го пиша РР). РР, които се монтират на Лада 2101-2107 са механични или електронни. Според модела на алтеранатора зависи къде се намира РР.

На моделите ВАЗ 2101, 2102, 2103, 2106 се монтира алтернатор модел Г-221. При тях РР се намира на левия калник от страната на шофьора в коша при двигателя.
На ВАЗ 2104, 2105, 2107 – Г-222. РР се намира на гърба на алтернатора при четките.

Механичните РР (РР-380) могат да бъдат регулирани.

Специални благодарности на Тодор Живков за обяснението:

Свалям релето, махам му капака, чистя контакти, преглеждам за нагоряли контакти, поглеждам и от долната страна на корпуса. Моето се беше задръстило с някакви лешотий, при това влажни. Там също гледаш, да няма прекъснати връзки. До тук… дрън-дрън.

Регулировката:

1. Първо при свалено реле.

Нагласявам разстояния (леко и нежно, с помощта на калибровани пластинки), съгласно книгата, тоест не тези, които ти си дал точно.
– хлабина между подвижната пластина (котвата) и сърцевината – 1,5-1,6 мм.
– хлабина между контактите на 2-ра степен (долните контакти) – 0,44 +/- 0,2 мм.

2. След това в работен режим. (внавай да не направиш късо съединение, че ще отиде релето да гледа филм)

Уверявам се, че не съм разменил местата на двата кабела, почистил съм мястото, където се завива релето и съм го стегнал добре. Пак проверявам разстоянията и ако е нужно – пак се регулират (дори само стягането на релето към калника, може да предизвика разрегулиране…). По време на работа, помощник плавно дава газ до 2500 об/мин по оборотомер. Аз отпред следя показанията на мултицета, който трябва да показват:

– до 2500+ об/мин. напрежение 14,2-14,5 V.

+ ако стойностите са различни от тези и са по-ниски, тогава с тънки клещички хващам езичето, което държи пружинката. Но – хващам ГОРНОТО езиче, а не това долу (защото долното езиче, особено на старо реле е дълго, тъничко, получило умора в материала и точно 20 минути работа в режим на втора степен „вибриране“ го докорават пак на същото неефективно положение от преди цялата регулировка).

Та, следя отново волтажа. При обтягане на пружинката, напрежението нараства. Ако стигне определените стойности – до тук сме свършили 1/3 от работата.

+ ако стойностите са високи – сега отхлабва се от ДОЛНОТО езиче, а не от горното, до постигане на необходимото напрежение.

3. Получили сме нормално напрежение. Помощника повишава об/мин до 3000. Ако са пуснати дълги светлини и други консуматори – НЕ ТРЯБВА да има реакция в релето. Ако без консуматори, напрежението се понижи до 13,8V – значи е добре.

+ ако напрежението нараства и отива над 14,5 V, тогава внимателно доближаваш „долния контакт“ към контакта на подвижната пластина. По този начин, задаваш необходимото моментно започване на понижение в напрежението (трябва да слезе и поддържа 13,8-14,2 V), а то може да варира в различни граници, наглася се според конкретната двойка алтернатор/реле (2 еднакви в това отношение – няма да намериш, а аз съм пробвал хубав брой такива)

4. За да бъда сигурен, че ничия Лада няма да се подпали от моите съвети – помощника дава газ 5000-5500 об/мин. Ако напрежението е в границите 13,8 – 14,4 V и не се покачва нагоре, тогава слагам капака на релето. След което замервам стойностите на 2500, 3000, 5000 об/мин. Разликата трябва да е в описаните горе граници, с допустимо отклонение 0,2 V, което пък е от стягането на капачката и намесването й малко в електромагнитното поле на релето.

Електронните РР не подлежат на ремонт и се заменят с нови. Цената на електронните е към 5-8лв, а механичните 20 лв. някъде. ВНИМАНИЕ!!! ПРИ МОНТАЖА НА НОВОТО РЕЛЕ ДА СЕ СЛЕДИ ЗА ПРАВИЛНОТО СВЪРЗВАНЕ НА КАБЕЛИТЕ. ПОГРЕШНО СВЪРЗВАНЕ НА КАБЕЛИТЕ ВОДИ ДО ПОВРЕДИ НА РЕЛЕТО.

3. Проверка на четките. Четките се намират на гърба на всеки от изброените по горе алтернатори. Дължината им не трябва да е по-малко от 12 мм и да няма счупвания и липсващи части. Демонтажа и монтажа на четките става отгоре над двигателя, но се изисква малко сръчност. Друг вариант е след демонтажа на всички подкартерни ламарини. Така се отваря добра видимост към задната част на алтернатора.

4. За доброто зареждане на акумулатора много е важна масата между купето и двигателя. Клемите не трябва да са хлабави и да има ръжда около тях. Всичко се зачиства добре с помощта на шкурка и се монтира обратно.

Ако до тук няма напредък и написаните по-горе данни не могат да бъдат достигнати следва:

5. Демонтаж на алтернатора. Демонтират се всички подкартерни ламарини. Развива се горната гайката на алтернатора. Ремъкът се сваля. Откачат се всички кабели от алтернатора. Долната част на алтернатора се държи на един дълъг болт. Той се развива и се избива. Алтернотарът се изважда. Следва разглобяването на алтернатора, почистване и замерване. Монтажа е в обратния ред. Често срещано е повреда в диодната плочка. Диодите се проверяват с пробна лампа или мултицет.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар