Монтиране на безконтактно запалване на „Класика“

Може би едва ли ще се намери собственик на вазовската Класика, на който да не са му познати проблемите свързани със системата за запалване, която е монтирана на автомобила. Макар, че като цяло дадения възел е достатъчно надежден, то съществуват проблеми, които макар и рядко, тровят живота на собственика. Основния недостатък това е наличието на контактна група – така нареченото чукче – с характерните недостатъци, към които следва да се отнесат: износване на петата на чукчето; вибрация и окисление на контатктите; образуване на нагар по контактите; отслабване на еластичността на пружината на подвижния контакт; кратък живот на опорния лагер, вследствие на механични натоварвания. Всичко гореизброено говори за това, че тази система за запалване отдавна е остаряла, както технически, така и морално. И най-парадоксалното е, че във ВАЗ прекрасно знаят това, но продължават да окомплектоват автомобилите със задно задвижване именно с тази система. А нали преди повече от 15 години безконтактната система за запалване започна серийно да се монтира на „осмицата”. Наистина имаше опити да се монтира БСЗ и на „Класиките”, но по-далече от експортната линия това начинание не стигна. Затова на тези, които не са си монтирали самостоятелно БСЗ аз предлагам да ликвидират остатъците от миналия век и да се присъединят към хората, които се стараят да не изостават от техническия прогрес.

Поставяйки на автомобила си безконтактно запалване, Вие не само че ще забравите за изброените по-горе недостатъци, но и ще получите маса преимущества пред обикновената система. Към основните от тях трябва да отнесем следващите: по-мощна искра вследствие на нарастналото напрежение във вторичната намотка в бобината (22-24 кВ вместо 16-18 кВ); съответно по-пълно изгаряне на въздушно-горивната смес и снижение съдържанието на СО в изгорелите газове от вашия автомобил; по-добро палене при минусови температури; увеличение на динамичните показатели; по-висока надеждност в работата на двигателя и по-малко контрол върху системата за запалване.

На първата снимка е представен максималния комплект за монтаж на безконтактно запалване на автомобилите ВАЗ 2101-2107 и техните модификации. В неговия състав влизат: Датчик-разпределител на запалването (1), с вграден микроелектронен датчик за управляващите импулси (датчик на ХОЛ) номер 38.3706; Високоволтова бобина (2) тип 27.3705 (нискоомен тип); Комутатора (3) тип 3620.3734 или друг негов аналог, е нужен за преобразуване на управляващите импулси от датчика в импулси ток за първичната намотка на бобината; Кабелен сноп (4) за съединяване на компонентите на системата помежду си и включване към автомобилната електроинсталация; Високоволтови кабели (5) способни да работят с нарастналото напрежение на вторичната верига; Комплект свещи (6) тип А17ДВР или друг аналог.

Самия процес на инсталация заема около един час време на човек имащ представа от устройството на автомобилната електроинсталация и едва ли представлява трудност. Затова ще се спрем само на основните моменти:

Предварително е необходимо да изберем място за монтаж на комутатора. В този случай това място е левия калник.С помощта на два самонарезни винта закрепяме комутатора към автомобила.Тук следва да отбележим, че радиатора на комутатора е длъжен да контактува към калника с възможно най-голяма площ, за по-добро топлоотдаване.

Предварително установяваме белега на коляновия вал и палеца на делкото към 4 цилиндър и сменяме старото „делко” с новото.

Ето това е самия микроелектронен датчик за управляващи импулси, или иначе казано „датчик на Хол”. Именно заради него така е наречена безконтактната запалителна система.

По нататък сменяме свещите, а ако вече имате свещи от правилния тип, то е необходимо да проверите тяхното състояние и да регулирате междуелектродното разстояние на 0,8 мм.

В заключение сменяме високоволтовата бобина и съединяваме всички компоненти с помощта на кабелния сноп (4) и слагаме високоволтовите кабели. Всичко е готово за пускане на двигателя в действие. Остава само с помощта на стробоскоп да бъде настоен ъгъла на запалването и сме готови за път.

Допълнителна информация:

  • Бобина 27.3705 – това е бобина от Самара
  • Комутатор 3620.3734 – комутатор от Самара или Нива

На пазара се намират и пълни комплекти за Класика – съдържащи всичко гореизброено.
Обърнете внимание на комутатора при покупката му! Поради многото ментета на българския пазар е желателно да не купувате малък и капсулован (неразглобяем) комутатор, а разглобяем с нормален размер. Аз лично разглобих веднага комутатора за да се убедя в наличието на чипа КР1055ХП4, който е пълен аналог на западния L497. Този чип е изключително важен за работата на безконтактната система и дава следните предимства пред обикновените транзисторни запалвания:
прекъсва тока към бобината ако сте оставили автомобила продължително време на контакт
контролира тока към бобината и я предпазва от късо съединение и претоварвания
гарантира наличието на искра и работоспособността на системата при много ниски напрежения – 6,5-7 В ! (например разреден акумулатор)
контролира енергията и времетраенето на искрата – винаги 3,5 ms – т.е. гарантира ви, че вашия двигател ще има еднакво силна искра и при 1500 об/мин и при 6000 об/мин – това е нещо, непостижимо за механичното чукче!

За съжаление има недобросъвестни производители на комутатори които заменят този чип и всичките му полезни функции с 3-4 евтини транзистора и го продават на цената на нормален комутатор, така че бъдете нащрек.
Другото, което трябва да проверите, е дали не са ви пробутали нивово делко вместо такова за Класика. Забележете – номера на нивовото е 3810.3706, за разлика от това което трябва – 38.3706. Монтирането на нивово (става дума от Нива 1.7) ще доведе до ‘окуцяването’ на двигателя, поради факта, че това делко дава по-малък ‘аванс’ на запалването с 8 градуса при максимални оброти сравнено с това за Класика.

Като един добър завършек бих искал да споделя с всички вас радостта си от двете години безаварийна експлоатация на безконтактното запалване и положителните ефекти, като улеснен старт зимата, подобрена работа на газ, повишена динамика на автомобила срещу по-нисък разход, а аз все пак карам 18-годишна кола 🙂

Решаване на проблема с некоректно работещ оборотомер при преминаване към безконтактно запалване (входа на оборотомера се преправя по следната схема):

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар