Малко обяснения за репутационната система на форума

С новата версия идват и нови добавки. Една от тези добавки е нещо, което беше замисляно отдавна, но или беше трудно за имплементиране или невъзможно. С новата версия на платформата нещата стоят по друг начин и системата за репутация работи с пълна сила.

Защо?

В тази статия ще разкажа за най-важните функции и как да я ползвате от потребителска гледна точка.

В реалния живот и общуването лице в лице можеш реално да усетиш доколко един човек е надежден източник на информация, било то заради начина, по който другите говорят с него или обратното, с това как той говори с тях. Можеш да видиш респекта в очите и дейтвията им.

За съжаление във виртуалния свят това рядко може да се случи. На помощ идва системата за репутация интегрирана във форума. Благодарение на нея можете да правите следните неща:

  • да оценявате положително мнение, ако смятате, че то е полезно и технически правилно или обратното – негативно, ако смятате, че то е подвеждащо или технически невярно
  • да оценявате положително потребител, който смятате, че допринася за развитие на форума с полезни теми и грамотни включвания в дискусиите или обратното – да оцените някой негативно, заради постоянното му спамене или пускане на безсмислени теми

Изграждайки такава база от оценки, всеки потребител можа да придобие поне малка представа за това до каква степен може да се довери на потребителя, който му дава отговор на въпрос или съвет.

Как?

Даването на оценка е максимално опростено:

  • Всяко мнение в горният си десен ъгъл има бутон с ръчичка нагоре за позитивен глас и ръчичка надолу за отрицателен глас. Можете да гласувате и за потребител без да е необходимо да оценявате конкретно мнение – даването на репутационни точки в този случай става от профила на потребителя.
  • След избиране на това дали да е положителен или отрицателен гласът трябва да изберете с колко точки да го оцените. Можете да оцените едно мнение или потребител с до три положителни или отрицателни репутационни точки.

Репутационна сила

Репутационната сила е нещо, което потребителите „харчат“ и „печелят“ за гласуване. Новите потребители имат ниска сила, докато активните и „стари“ потребители имат повече сила. Колкото повече сила имате, толкова повече можете да гласувате за определен период и толкова повече влияние ще можете да оказвате на рейтинга на мненията и потребителите.

Как се определя репутационната сила?

  • Минимална сила: 1
  • Максимална сила: 3
  • За всеки 180 дни от регистрацията си получавате по 1 точка репутационна сила
  • За всеки 10 положителни гласа за Вас получавате по 1 точка репутационна сила

Пример:

Регистрирали сте се преди 360 дни (12 месеца) и сте били оценени положително с 10 точки. Следователно ще имате обща репутационна сила равна на 3 (2 за датата на регистрация и 1 за положителните гласове). Вие ще можете да ползвате тези 3 точки да оценявате други мнения и потребители.

Важно: Репутационната сила се възстановява на всеки 24 часа, т.е. ако днес „похарчите“ всички 3 точки за гласуване, то след 24 часа пак ще имате 3 точки.

И малко снимки за прегледност

Untitled20141222201137

Untitled20141222201004

Untitled20141222201055

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар