Доработка на Генератор Г222 (Г221)

Алтернаторите Г222 са доста надеждни и дуракоустойчиви, но имат един сериозен недостатък.
Той се заключава в следното: Когато дадеш „на контакт” през реле регулатора и възбудителната намотка протича ток от порядъка на 4-5А. Това предизвиква загряване на ротора, и понеже двигателя не работи, съответно алтернатора не се върти и няма движение на въздушен поток, ротора прегрява и може да прегори.
Отстраняването на този проблем е възможен по два начина.
Начин първи – добавяне на допълнително реле, което да следи примерно налягането на маслото, и когато то надхвърли определена стойност, чак тогава да подаде напрежение към РР. Но това не е съвсем удачно решение – усложнява се схемата, а както знаем всяко усложнение влече след себе си допълнителни проблеми.
Начин втори – да добавим в генератора още 3 диода. Така всъщност Г222 се превръща в 37.3701, но с малко по-нисък максимален ток. Предимствата на този начин – схемата се опростява (отпада един предпазител и евентуално реле РС 702 за контролната лампа).
При забравяне „на контакт” тока който минава през ротора е от порядъка на 250 mA, поради което няма опасност да изгори нито ротора, нито релето. Недостатък на схемата (общ недостатък за този тип алтернатори между впрочем) – алтернатора спира да зарежда когато контролната лампа изгори.
Да започваме с тунинга.
Разглобяваме алтернатора, като при отделянето на капаците се стремим статора да остане към капака който държи четките. След това развиваме трите болтчета, които свързват изводите на статорните намотки с диодния блок, и изваждаме плоската клема от неозначената клема на капака на алтернатора (звездния център на статорната намотка). Като резултат трябва да получим това:

Срязваме канапчето което придържа изолационната тръбичка от лакотъкан, изтегляме внимателно изолацията и срязваме извода за звездния център.

Поставяме обратно изолационната тръбичка и я пристягаме с ново канапче. Добре е канапчето да е от естествена материя (памук, лен), а не изкуствена (капрон, полиестер)

Ето така изглежда статора след преустройството.
Сега ще ни трябват 3 бр. изправителни диоди – поне 5А номинален ток, една мъжка плоска клема със законтрящо езиче и парче кабел около 20 см. със сечение 1 кв.мм.

Започваме да монтираме диодите към диодния блок. На извода на диода който има пръстен правим ухо – към него ще се запои кабелът който ще излиза навън. Другия извод на диода също оформяме като ухо – него го прикрепваме към болтчетата за статорната намотка. Монтираме диодите, запояваме краищата и поставяме мъжката клема на мястото на неотбелязаната клема.
Крайният резултат трябва да изглежда приблизително така:

Няма да е лошо с отново с помощта на канапче допълнителния кабел да се привърже към диодния блок, за да не размотава излишно в алтернатора. С това преустройството на алтернатора приключва.
Ако ще преустройвате Г221 – процедурата е абсолютно същата.
Сега преминаваме към електроинсталацията на автомобила.
Тук имаме два варианта – колата да е 2107 или някой от другите модели на класиките – от 2101 до 2106.
Ако колата е 2107 – основната работа е свършена още в завода. По-голямото преустройство е за останалите „класики”. Преустройството се състои в начина на свързване на контролната лампа за зареждането на акумулатора. Нормално единия край на лампата е свързан „на маса”. Трябва да открием този кабел, да го откачим от „масата” и за го закачим към + („плюс”) след контактния ключ. Най-удобно е този „плюс” да се вземе от уреда за контрол на температурата.
При Г222 другия край на лампата се свързва едновременно с извода на РР и неотбелязаната клема (тази която свързахме с новите 3 диода). При Г221 втория край на лампата се откачва от РС702 и се свързва едновременно с клема № 15 на РР380 и неотбелязаната клема на алтернатора. Клема 67 на РР остава свързана с алтернатора, както си е била досега.
И при двата алтернатора се премахва дебелия кабел идващ от блока с предпазителите ( или се изолира добре и се закрепва стабилно, за да не се мотае безконтролно в коша на двигателя).
На колите снабдени с РС702, последното, заедно със всички кабели около него се премахва.

Ето това е схемата.
С това преустройството е приключено. Цялото преустройство, заедно със свалянето, слагането на алтернатора, пускането на кабели, псуването, почивките за цигари, кафе и бира отнема около 2 часа.
Успех на всички!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар