Диагностика на работата на двигателя по състоянието на свещите

По външния вид на свещите може да се говори за работата на двигателя като цяло, така и за отделните му възли.

Идеалният вариант е да прегледате свещите след дълъг междуградски пробег, тъй като резултатите ще са най-обективни.

Свещ 1На снимка 1 се вижда свещ, отвъртяна от двигател, който може да се счита за отличен. Полата на централния електрод има светло-кафяв цвят, нагарът и отлаганията са минимални. Пълно отсъствие на следи от масло. На собственика на този двигател може само да му завижда човек, и има защо – нисък разход на гориво и никаква необходимост за доливане на масло между смените.

 

 

Свещ 2На снимка номер 2 се вижда свещ от двигател с повишен разход на гориво. Централният електрод е покрит с черен нагар. Причините за това са няколко: богата смес (неправилна регулировка на карбуратора или неизправност на инжектора), замърсен въздушен филтър.

 

 

 

На снимка номер 3 се вижда точно обратното на предишната снимка – много бедна смес. Цвета на електрода е от светло-сив до бял. Тук има повод за безпокойство. Карането на много бедна смес и при повишени натоварвания може да стане причина за значително прегряване, както на самата свещ, така и на горивната камера, а това е най-прекия път към прегаряне на изпускателните клапани.

 

 

Полата на централния електрод на свещта изобразена на снимка номер 4 има характерен червеникав оттенък, цвета може да се сравни с този на керемида. Това почервеняване се дължи на работата на двигателя с гориво, съдържащо прекалено много добавки, в състава на които има метал. Продължителното използване на таково гориво може да доведе до образуване на електропроводими отлагания по изолацията на свещта, през които може да преминава тока вместо да отива до електрода и така свещта ще престане да работи.

 

Снимка номер 5. Свещта има ярко изразени следи от масло, особено в резбованата част. Двигател с такива свещи след дълъг престой има навика да прекъсва, а след като загрее да се стабилизира. Причината за това е лошото състояние на маслоотражателите. На лице е повишен разход на масло. В първите минути от работата да двигателя до достигане на работна температура газовете от ауспуха имат характерен бяло-син цвят.

 

 

Свещта на снимка номер 6 е извадена от неработещ цилиндър. Централният електрод и полата около него са покрити с плътен слой масло смесен с капки неизгоряло гориво и малки частици от разрушенията, които са настъпили в този цилиндър. Причината – разрушение на един от клапаните или счупване на сегмент и попадане на части от него между клапана и леглото му. В дадения случай се усеща значителна загуба на мощност, висок разход на гориво. Изхода е само един – ремонт.

 

Снимка номер 7 – напълно разрушен централен електрод и керамичната пола около него. Причина за разрушението може да бъде един от следните фактори: продължителна работа на двигателя с детонации, използване на гориво с ниско октаново число, много голямо предварение на запалването, и просто бракувана свещ. Симптомите на работа на двигателя са същите като при горния случай. Единственото нещо за което трябва да се надявате е частиците от централния електрод да са успели да се измъкнат през изходящата система без да се заклещат под изпускателния клапан, иначе ремонта на главата е неизбежен.

 

Снимка номер 8 е последната в този преглед. Върху елетрода има много отлагания, цветът им няма решаваща роля, той само свидетелства за работата на хранителната система. Причината за отлаганията е изгарянето на масло, в следствие износването или слягането на маслосъбирателните сегменти. Двигателя има повишен разход на масло, при рязко подаване на газ от ауспуха излиза син дим, миризмата също е характерна.

 

Ако искате работата на вашия двигател да е безпроблемна, не се сещайте за свещите, тогава, когато двигателят ви отказва да работи. Производителя гарантира безотказна работа на свещите при изправен двигател за 30 хил. км. пробег. Все пак не забравяйте при всяка смяна на маслото или средно на всеки 10 хил. км. пробег да проверявате състоянието на свещите. Преди всичко, регулирайте разстоянието между електродите до нужната величина и отстранявайте нагарите.
За почистването на свещите не трябва да се използват остри предмет, като отверка или шило, къй като с тях лесно може да повредите или да одраскате изолатора. На одрасканото място се ускорява и усилва образуването на нагар, а нагара шунтира електродите и свещта престава да работи.
Най-добре е нагара да се отстранява с метална четчица.
Хубаво е свещите да се почистват с химически метод, който се свежда до следните процедури: свещите се обезмасляват чрез промивка с бензин и се изсушават, след което се потапят в горещ 20% воден разтвор на оцет и се държат в него около 25-30 минути при температура не по-малка от 90 градуса (слабо кипене на разтвора). След това свещите се почистват с четка с твърд косъм, изплакват се с гореща вода и се изсушават. Тази процедура трябва да се прави на открито, тъй като горещия оцет отделя пари.
Препоръчва се след почистването на свещите да им размените местата, това е свързано с различните температурни режими на работа на цилиндрите. Средните цилиндри работят на по-високи температури от крайните.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар