Авто бои – видове

Видове бои, годни за автомобилна репаратура:

Алкидни – най-евтините, общо взето, представляват алкидна смола и разни пигменти …има още много съставки…съхнат от контакта с въздуха…могат да се сушат в камера…притежават приличен гланц, имат склонност да избледняват (евтините марки), лоша поносимост към разтворители…разреждат се само с разредител, по рецепта описана на кутията. Съществува порочна практика да се разреждат с бензин, за по бързо съхнене…

Синтетични бои: Основа – синтетична смола и пигменти – има два вида – самосъхнещи и такива които ползват катализатор (втърдител) – първия вида са по-висок клас от алкидните, но близки по качества… Вторият вид е качествен и сравнително евтин вариант за добро покритие – съхнат, с помощта на катализатор (втърдител), който кара синтетичната смола да кристализира (изсъхва), притежават добър гланц, слабо реагират на разтворители (след изсъхване), устойчив цвят, не избледняват много… Всички Лади от 1980 година насам се боядисват със синтетични бои… препоръчва се да се сушат в камера…

Акрилни бои: Те т’ва е баце …! Ново поколение бои, с изключително високи качества, отличен гланц, висока твърдост на покритието, почти не реагират на разтворители – само с катализатор (втърдител), могат да се използват както за боядисване на открито, така и на закрито, също и в камера …резултатите са отлични – сушените в камера имат по-добра визия, с по-фина структура и са по-издръжливи на външни фактори… частично са пластични, при леки деформации не се цепят… не избледняват почти, могат да се комбинират с различни втърдител и разредител – супер бързи, бързи, нормални, бавни – набор от различни комбинации, който предлага голям избор, в зависимост от начина, мястото и температурата, при която ще се боядисва.

Металици – два вида: Еднослойни и двуслойни – в първия вариант – всичко е в една кутия и само се разрежда и се нанася… Евтино и неблагодарно решение… не се отплаща с външен вид…
Втори вариант – двуслойни металици !!! Състои се от две части – база (металик) и лак.
Металика на почти всички производители се разрежда 1:1 – литър металик с литър разредител. Съществуват няколко начина за нанасяне:
три ръце на 1,2 атмосфери от еднакво разстояние (20 – 30 см) – на решетка (всяка ръка е на 90 градуса обърната спрямо предишната) – пръска се през 5-8 минути, 4 ръка – 2 атмосфери, на двойно разстояние (40 – 60 см)
Първите 3 ръце създават цвета – 4 ръка уеднаквява частиците …
ЛАК – 2 или 3 ръце – зависи от майстора, разрежда се с втърдител и разредител, по рецепта, условията са валидни за камера – за улица или гараж – не съм запознат – но най-вероятно е почти същото… Наляганията са посочени за пистолети с високо налягане, съответно с дюза 1,2 за база и дюза 1,5 за лак – марката е САТАДЖЕТ и ИВАТА… всичко е изключително индивидуално – затова описвам конкретни условия…
Екзотика: перли, хамелеони, бои на водна основа …
перли : около 30 – 150 лева за 100 грама
хамелеон : от 300 до 1600 евро за литър
бои на водна основа – нямам инфо за цени

ПОДГОТОВКА !!!
В най-общия смисъл се свежда до заглаждане и изправяне на повърхностите с различни видове кит, полагане на шприц (филер), фина обработка с шкурка (на сухо) ,фина обработка с шкурка и вода (има спец. шкурки, които не се увреждат от вода), измиване, сушене, облепване на небоядисваните повърхности, ОБЕЗМАСЛЯВАНЕ, обезпрашаване – боядисване !!!
Пак най-общо – целта е повърхността да е максимално гладка и равна – последна обработка с шкурка 800 или 1000. Самата подготовка изисква определена поредност на работата – размерите на шкурките нарастват в процеса на работа – 80, 100 – 240, 320, 400 – 800, 1000 – приблизителни размери на шкурките в поредността им на използване. Светлите металици, по-скоро сребристите, имат склонност да показват и най-малките дефекти, останали от подготовката.

Български продукти !
От българските акрилни и металици, съм ползвал единственно продукти на БОДИКОЛОР ООД – София, Илиенци – продуктите им са много качествени и с прилични цени.

Западни производители – Сикенс, Глазурит, Иват
първите две – високо качество и цена – Иват – средна ръка

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар